Dropdown menues for the English site

Fjällman Golf Design

Tidigare Nyheter

2012-09

Jag har varit på studieresa i USA och tittad på flera golfbanor.

Här hittar ni lite bilder och mina omdömen.


Tot Hill Farm Ashboro i North Carolina, USA

Tobacco Road i North Carllina, USA

Pine Needle Pinehurst, USA

Pinehurst,USA

Baltusrol, New Jersey, USA

Bethpage Black, Long Island, USA

Maidstone GC, Long Island, USA

National Golf Links, Long Island, USA


2008-12-03

Information om Vårgårda golfbana.


2008-11-28

Om Ågesta golfbana.


Skottland 2008


Jag har nyligen besökt Skottland och studerat några nya banor. The Renaissance Club ligger utanför Edinburgh och granne med Muirfield. Banan är ritad av Tom Doak, kanske den mest uppmärksammade nya golfbanearkitekten i världen just nu. Jag hade förmånen att träffa Tom i samband med en föreläsning på Co Louth tidigare i år och han är på många sätt en mycket intressant person. Hans ”design filosofi” och sätt att genomföra ett golfbaneprojekt är inspirerande och ger impulser till nya idéer.

Banan på The Renaissance Club innehåller på alla sätt de värden som Tom Doak står för. Golfbanan är utmanande och varierad med en härlig anpassning till det omgivande landskapet. Han har på ett mycket bra sätt skapat en golfbana av linkskaraktär, som passar väl in tillsammans med de övriga banorna i området såsom Gullane, Murfield, North Berwick med flera.

Hål 11 på the Renaissance Club.

Löv från ett angränsande träd gjorde bunkerslaget ännu mera utmanande...Machrihanish Dunes är en ny bana som ritats av David Kidd, samme man som skapat The Castle Course i St Andrews. Banan i Machrihanish kommer att öppnas för spel i maj 2009 och efter en närmare tre timmar lång rundvandring kan man konstatera att the Dunes kommer att bli något alldeles särskilt. Bara det faktum att man fått tillåtelse att anlägga en ny golfbanan i ett dynlandskap är helt unikt och har inte förekommit i Skottland sedan slutet av 1800 talet!
Ett av greenområdena på Machrihanish Dunes.Kidd har hittat lämpliga platser för tees och greener och format områdena med stor hänsyn till omgivande dyner. Inga anläggningsarbeten har gjorts på fairway utan befintliga ytor har klippts upp. Bunkrar har skapats direkt i dynerna. Min gissning är att Machrihanish Dunes kommer att bli oerhört uppmärksammad under nästa år och bli ett ”måste besök” för alla som älskar linksbanor.

Dundonald Links har redan några år på nacken och var tidigare en bana öppen endast för medlemmar i Loch Lomond GC. Numera är det möjligt att spela mot greenfee och även Dundonald Links är värt ett besök. Kyle Philips har ritat en bana som på många sätt uppfyller de kriterier vi menar med links golf. Några hål är fantastiska såsom hål 11 och 12. Philips har på många hål använt sig av diken som förstärker strategin. Det känns uppfriskande att detta klassiska hinder används på en modern linksbana.

Femte hålet på Machrihanish Dunes. Ett korthål med havet som fond.2008-09-11

Vårgårda GK

I början av augusti öppnades den nya golfbanan i Vårgårda. Banan har varit välbesökt sedan öppningen och de positiva omdömmena har varit många. Eftersom samtliga spelytor är uppbyggda med sand har banan varit öppen, när andra banor i området fått stänga på grund av det myckna regnandet. Förhoppningen är att kunna hålla banan öppen långt in på hösten med god spelkvalité. Jag kommer att besöka banan under oktober månad och återkommer med en längre redogörelse om banan på hemsidan.


Ågesta GK

Ombyggnad av Ågesta är i stora delar avslutad och banan öppnade för spel i mitten av juli. Det återstår att slutföra ombyggnationen av två fairways och några nya utslagsplatser. De nya greenområdena har etablerat sig mycket bra och med den nya bansträckningen, kan man med visst fog påstå, det är en "ny" golfbana som medlemmar och gäster spelar.


Ålands GK

Det är med stor glädje som jag blivit utsedd att vara Ålands Golfklubbs golfbanearkitekt i framtiden. Tillsammans med golfklubben kommer jag att föreslå en långsiktigt utvecklingsplan för klubbens båda 18 hålsbanor samt fullfölja det renoveringsarbete av bunkrar som påbörjades redan förra året.


Söderköpings Golfklubb

Just nu pågår upphandlingen av entreprenad för en ombyggnation av hål 1 och 2 på 18 hålsbanan. Förhoppningen är att påbörja en ombyggnation under kommande vinter.


Troxhammars Golfklubb

Slutbesiktning av de nya hålen på Troxhammar genomfördes i augusti månad. Etableringen har varit väldigt bra och öppningen av den nya hålen är planerad till 1 maj 2009. Troxhammar GK kommer då att förfoga över 18 + 12 hål.


2008-05-15

Ombyggnationen av Ågesta golfbana...


2008-04-07

Pressmeddeleande från EIGCA


2008-04-07

Pressmeddelande angående 18-håls bana i Vårgårda2009-11-09

Idag är det exakt tjugo år sedan Berlinmuren föll. Riktig så lång tid har det inte gått sedan jag uppdaterade hemsidan, men det har förflutit en ansenlig mängd månader sedan senaste nyheterna. Jag får väl skylla på den berömda latmasken och utlova bot och bättring.


Vreta Kloster GK

I höst har jag tillsammans med Svenska Golfbanebyggarn AB, som entreprenör, påbörjat byggnationen av en korthålsbana med sex hål och en stor övningsgreen på Vreta Kloster GK. Klubben förfogar redan idag över 27 hål.

Vi har byggt med hög kvalité i åtanke. Således är samtliga greener byggda enligt den s.k.USGA-metoden och fairways kommer att ”sandkappas”.

Vi avslutade arbetena nyligen och återupptar byggnationen under våren 2010. Målsättningen är att öppna banan senare under året.

En skiss över området bifogas.


Hagge GK

Under hösten har jag, återigen med Svenska Golfbanebyggarn AB som entreprenör, genomfört en ombyggnation av 18:nde grenområdet på Hagge GK. Maskinarbetena påbörjades den 14 oktober och avslutades den 5 november. Dessutom anlades en ny damm på samma hål. Till våren återstår finjustering och sådd.

Förhoppningsvis kan vi tillsammans med golfklubben utveckla golfbanan för framtiden och anläggningen är verkligen en ”pärla” med ett antal vackra hål längs sjön Haggen.

På golfklubbens hemsida finns ett bildspel på byggnationen av 18:nde greenområdet, www.haggegk.comHalmstad Golfklubb

Som många av er känner till blev mitt och Halmstad GK styrelses förslag till ändring av hål 17 på Norra Banan, nedröstat med liten marginal på ett extra årsmöte i juni 2008. Sedan dess har vi fortsatt att fundera på en lösning, som skulle förbättra säkerheten och tilltala medlemmar och gäster. Funderandet och utförda säkerhets tester har ännu inte utmynnat i ett nytt förslag men arbetet fortsätter.

Under vintern kommer greenområdet hål 13 på Södra Banan få en ny utformning med kullar och nya bunkrar.


Vårgårda GK

Jag besökte Vårgårda den 20 oktober och spelade 18 hål med bland annat klubbens ordförande Anders Larsson. Han kunde berätta att säsongen varit synnerligen bra med många positiva omdömen om banan från medlemmar och gäster. Framförallt har många varit oerhört imponerade av greenernas kvalité och de torra spelytorna. Själv kunde jag konstatera att banan höll absolut högsta klass sent i oktober.


Tyskland

Tillsammans med min kollega Rolf Stephan Hansen har vi fått en del förfrågningar på eventuellt nya golfbaneprojekt i Tyskland. Många av förfrågningarna är i nuläget i sin linda och det finns all anledning att återkomma med mer information när projekten börjat ta form.


Elmia

Föreningen Skandinaviska Golfbanearkitekter, FSGA, hade en monter på årets Elmia golfmässa i Jönköping och bifogat kan du se hur mitt alster såg ut.


EIGCA

Mitt engagemang som styrelseledamot av EIGCA är i nuläget koncentrerat på förberedelser för World Golf Forum, St.Andrews Skottland, i mars 2010. Under konferensen kommer golfbanearkitekter från hela världen att delta och diskutera aktuella frågeställningar inom golfbanearkitektur. När programmet för konferensen är färdigt kommer jag att lägga ut det på hemsidan.


Greenbladet

Jag har skrivet en artikel i nr 4 2009 i Greenbladet som du kan läsa genom att gå in på rubriken Press.Vårgårda Golfklubb invigde officiellt sin nya 18 hålsbana på Valborgsmässoafton. Kommunfullmäktiges ordförande Kristina Gunnarsson klippte bandet vid första tee och senare på kvällen avhålls en fest för medlemmar och gäster. Tidigare under dagen spelades en scramble tävling över 12 hål.

Även om jag i allra högsta grad är ”part i målet” vill jag ändå framhålla att golfbanan på Olstorp inbjuder till en utmanande spelupplevelse och att växtligheten på banan håller högsta tänkbara kvalité. Personalen som arbetar med banan har gjort och gör ett strålande arbete.

Att vi hade möjlighet att lägga ut 25 cm sand på samtliga spelytor har redan gett torra och ”krispiga” spelytor och sanden kommer att vara en kvalitetssäkring för framtiden.

Hoppas att många golfspelare kommer att hitta till Vårgårda under året och att besökarna kommer att uppskatta golfbanan.
Golfklubbens ordförande Anders Larssoninvigningstalar från första

utslagsplatsen.
Kommunfullmäktiges ordförande Kristina Gunnarsson klipper bandet!Troxhammar Golfklubb

1 maj avhölls den högtidliga invigningen av Troxhammar Golfklubbs nya bansträckning som innehåller 18 hål samt 12 hål. Konceptet är det första av sitt slag i Sverige och har rönt stor uppmärksamhet både från golfspelare och golfmedia. På invigningsdagen deltog över 300 medlemmar och inbjudna i golfspel över 12 hål och efterföljande festligheter.

Än en gång vill jag påpeka att jag är ”part i målet” men Troxhammars nya koncept andas framtidstro och nytänkande. Båda bansträckningarna innehåller nya utmaningar blandade med ursprungsarkitekten Jan Sederholms grundläggande spelidéer.

Även på Troxhammar gör banpersonalen ett fantastiskt arbete med att hålla de båda banorna i allra bästa skick och jag är helt övertygad om att Troxhammar kommer att ha många nöjda medlemmar och belåtna gäster i år.


”Yours truly” invigningstalar.Bunker renovering på Ålands Golfklubb

Bunker renovering på Ålands GK...


Om lite av varje…

Vi har kommit en bra bit in på det nya året och så sakteliga börjar våra golfbanor runt om i landet förbereda sig för den nya säsongen. I skrivande stund tycks dock den nya säsongen långt bort vid en hastig blick ut genom mitt kontorsfönster. De senaste dagarnas snöande har återigen gjort landskapet norr om Stockholm mer vinterlikt. Men förhoppningsvis kan vi snart stoppa in skridskor och skidor i förrådet och putsa av järnklubborna…


Nytt samarbete med Hulta GK

Det är med stor entusiasm och glädje jag nyligen inlett ett nytt samarbete med Hulta GK i Bollebygd. Jag fortsätter det fina arbete som utförts genom årens lopp av mina kollegor Jan Sederholm och Björn Magnusson. Bana ligger vackert utlagd i en dalgång med en magnifik herrgårdsbyggnad som klubbhus och jag rekommenderar starkt ett besök.

Jag kommer närmast att göra en översyn av banan med inriktning på granskning av de olika utslagsplatsernas längder och komma med förslag till eventuella justeringar.


Nybyggnationer av utslagsplatser

Jag har under vintern varit engagerad i ombyggnationen av två utslagsplatser, en på Waxholms GK (hål 10) och en på Täby GK (hål 13). I båda fallen kommer de nya positionerna av utslagsplatserna innebära en bättre spelstrategi då spelarna kommer att få en bättre visuell upplevelse av landningsytor och utlagda hinder.

Båda ombyggnationerna är i mitt tycke bra exempel på mindre ”ingrepp” som gör ett golfhål mer spännande och utmanande.


Säkerhetsprojekt

Jag har i min egenskap som styrelseledamot i EIGCA (the European Institute of Golf Course Architetcts) blivit delaktig i ett säkerhetsprojekt tillsammans med FSGA (Föreningen Skandinaviska Golfbanearkiteketer). Under året kommer vi att gemensamt att insamla data från olika golfbanor med inriktning på slaglängder och spridning av golfbollar.

Att verka för ökad säkerhet är enligt min uppfattning en av de viktigaste uppgifterna för en golfbanearkitekt och det känns angeläget att tester genomförs som ger oss ökade kunskap i ämnet. Det ger oss en starkare grund att stå på när vi ger rekommendationer för ökad säkerhet på våra golfbanor.


Budersand GC

Golfbanan på Sylt, Budersand GC, som ritats av min kollega och samarbetspartner Rolf Stephan Hansen, har utsetts till Tysklands bästa nya golfbana 2009.

För mer information om denna golfbana finns ett reportage under fliken pressartiklar ”Greenbladet 04 2008” eller besök hemsidan www.budersand.de


Ålands GK

Under vintern har vi fortsatt att bygga om och renovera bunkrarna på Slottsbanan i syfte att skapa en enhetlig karaktär samt förstärka känslan av en seaside bana. Allt kommer att vara färdigt till säsongsöppningen och på många hål kommer spelarna att mötas av nya utmaningar.

Under året kommer jag att fortsätta mitt arbete med en långsiktig utvecklingsplan för golfklubbens båda banor samt en djupare översyn av Kungsbanan avseende bunkerkaraktär och spelstrategi.


Invigningar

Den officiella invigningen av Vårgårdas nya 18 hålsbana blir den 30 april. Dagen efter är det dags för öppning av Sveriges första 12 hålsbana på Troxhammar GK. Jag ser verkligen fram emot dessa två evenemang och min förhoppning är att båda banorna kommer att uppskattas av både medlemmar och gäster.


Ågesta GK

Under 2009 kommer den ”nya banan” på Ågesta att spelas som det var tänkt enligt ritningar och prospekt. Den ombyggda banan kunde inte visas upp i ett komplett och färdigt skick under 2008 och jag har full förståelse för den besvikelse som vissa spelare kände över detta. Jag hoppas dock att den ”nya banan” under 2009 kommer att skänka medlemmar och besökande spelare stor glädje och utmanande golf. Jag kommer under året att skriva en längre redogörelse på hemsidan om mina intryck från golfbanan.Copyright  ©  Fjällman Golf Design